BEBKA, ANİMASYON SEKTÖRÜNE YENİ SOLUK GETİRDİ

BEBKA, animasyon sektörünün kalbi Eskişehir’de yürütülen çalışmaların geliştirilmesi ve yeni iş birliği fırsatlarının doğması amacıyla sektör paydaşlarını bir araya getirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından Animasyon sektörüne yönelik bölgeye katma değer sağlayacak projelerin istişare edildiği Animasyon Danışma Kurulu Toplantısı düzenledi.

Çevrimiçi toplantıya; Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri M. Zeki Durak, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı M. Selçuk Yavuzkanat, TRT Çocuk Kanalı Koordinatörü Bora Durmuşoğlu ve animasyon sektörü temsilciler katıldı. Toplantıda, sektörün yerel gücünün uluslararası pazardaki payının artırılacağı ve sektörel ekosistemin geliştirileceği bilgisi verildi.

DURAK: YURT DIŞI İŞ BİRLİKLERİNE ODAKLANACAĞIZ

Animasyon sektörüne yönelik ticari faydaların artırılması amacıyla yapılan bilgilendirme toplantılarının önemli etkileşimler yarattığını belirten BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, “30 yıllık mazisi ile animasyon sektörünün merkezi olan Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde verilen eğitimler, sektörü güçlendirmeye devam ediyor. Sahip olduğu konum, sosyokültürel altyapısı ve sektöre uygun yatırım ortamı ile Eskişehir’in yıldızı giderek parlamakta. Ajans olarak iş birliği fırsatlarını artırmak hedefiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TRT, üniversiteler, ETO ve sektör temsilcilerinin katılımı ile düzenli olarak her yıl danışma kurulu toplantısı gerçekleştiriyoruz. Uluslararası düzeyde önemli bir ticaret hacmine sahip olan animasyon sektörünün Eskişehir’deki gücünü artırarak, ülkemizdeki ekonomik kalkınma hamlelerini ivmelendirmek istiyoruz. Bu düşünceden hareketle çalışmalarımızda, sektör paydaşlarının görüş ve önerileri doğrultusunda plan ve programlar hazırlıyoruz. 2014 yılından bu yana sektöre yönelik birçok festival, yarışma, toplantı ve çalıştaylar gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de yurtdışı iş birliği çalışmalarına odaklanmak istiyoruz” dedi.

“BEBKA’NIN VİZYONU, ÖRNEK NİTELİKTE”

ETO Başkanı ve BEBKA Yönetim Kurulu Üyesi Metin Güler de Eskişehir’in animasyon sektöründe bir üs olduğunu vurgulayarak, önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Animasyon sektörünün ticaret hacminin büyümesi için çekilecek filmlere verilen desteklerin sektörü zenginleştirdiğini kaydeden Sinema Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı M. Selçuk Yavuzkanat, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü olarak animasyon sektörünün gelişmesini önemsiyor ve bu konuda pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bu nedenle sektöre yeni adım atan filmleri artırmak amacıyla destekliyoruz. Uzun metraj sinema filmlerinden gelen başvurularda da animasyona ağırlık vererek, ülkemizde bu sektörü yaygınlaştırarak, çıtasını yükseltmek istiyoruz” diye konuştu. TRT Çocuk Kanal Koordinatörü Bora Durmuşoğlu da “TRT Çocuk kanalı, animasyon sektörümüzün lokomotiflerinden biridir. Buna bağlı olarak biz de üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız.   Bu noktada BEBKA’nın ortaya koyduğu vizyonun sadece Bursa, Eskişehir ve Bilecik üçgeninde değil; diğer şehirlerdeki kalkınma ajanslarına da örnek niteliği taşıyabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.