Alpu

Alpu ilçesi, çeşitli meyve türlerinin üretildiği bir bölge olarak dikkat çekmektedir. Elma, armut, ayva, zerdali, kiraz, ceviz ve badem gibi birçok farklı meyve türü yetiştirilmektedir. Alpu, starking elması ve bademin Eskişehir’deki toplam üretiminde %5’in üzerinde bir paya sahiptir.

Alpu’da az da olsa seracılık faaliyetleri mevcuttur. Sofralık domates yetiştirilmektedir.

Alpu, Eskişehir’de sebze üretiminde belirgin bir etkiye sahiptir. Özellikle taze bezelye üretiminde %25,15’lik büyük bir paya sahiptir. Ayrıca, iceberg marul üretiminde %45,54’lük çok önemli bir rol oynamaktadır. Karpuzda %19,73, kavunda %17,22 ve biber (salçalık, kapya) üretiminde %11,52’lik bir paya sahiptir. Ayrıca, dolmalık biberde %9,65 ve sivri biberde %8,90’luk oranlarla dikkat çekmektedir. Sofralık domates üretiminde %9,42 ve salçalık domates üretiminde %8,05’lik bir paya sahiptir. Kuru soğan üretiminde de %8,55’lik bir katkısı bulunmaktadır. Alpu ürettiği tüm sebzelerin Eskişehir’deki toplam üretim miktarlarına bakıldığında %7,95 paya sahiptir.

Alpu İlçesi üretmiş olduğu tahıl miktarıyla Eskişehir’de üretilen bu tahıl ürünlerinde %20,73’lük önemli bir paya sahiptir. Alpu bölgesinde birçok tahıl ürünü ön plana çıkmaktadır. Çerezlik olarak kullanılan ayçiçeği tohumunun %25,16’sı, yeşilot olarak yetiştirilen ve hayvan yemi olarak kullanılan sorgumun %44,16’sı, yem bitkileri ve hayvan yemi olarak kullanılan çavdarın %29,68’i, Eskişehir’de biralık olarak ekilen arpanın tamamı, hayvan yemi olarak değerlendirilen slaj mısırın %23,45’i, hayvan yemin olarak değerlendirilen bezelye’nin %24,13’ü ve sağlıklı ve besleyici bir tahıl olan kara buğdayın %42,31’i Alpu’da üretilmektedir.

Şeker pancarı tohumu üretimine bakıldığında ise Türkiye’nin tüm üretiminin %6,58’i Alpu’da üretilmiştir. Aynı zamanda kuş yemi üretiminin de %3,49’u Alpu’da gerçekleşmiştir.

Eskişehir’de bulunan toplam canlı hayvan sayısının %8,15’i Alpu’da bulunmaktadır. Alpu’da yer alan hayvan varlığının kendi içinde karşılaştırıldığında %80’den fazlasını küçükbaş oluşturmaktadır. Alpu’da küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu söylenebilir.

Eskişehir’de bulunan kanatlı hayvanlardan kaz sayısının %17,98’i ve ördek ve beç tavuğu sayısının %10,18’i Alpu’da bulunmaktadır.  Alpu’da aynı zamanda arıcılık ve ipek böcekçiliği faaliyetleri yürütülmektedir.

Ekiliş biçimi ve sırasına göre ekilen ürünler Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) ve Ayçiçeği Tohumu (Çerezlik) olmak üzere Eskişehir üretiminin %4,65’i Alpu tarafından gerçekleştirilmektedir.